spermint

Az illóolajok története

Az illóolajok jótékony hatását már az ókori kultúrák is ismerték. A szakrális szertartások mellett a szépségápolásban és a gyógyításban is komoly szerepet kaptak az aromák. Az egyiptomi királysírokban a használati tárgyak mellé illatszeres fiolákat helyeztek, de a halottak mumifikálásánál is illóolajokat alkalmaztak.

A görög orvostudomány az egyiptomi és a keleti kultúrák tapasztalatait ötvözte. Nagy Sándor indiai hadjárata során különleges gyógynövényeket, fűszernövényeket vitt haza. Aszklépiosz gyógyító szentélyeinek orvosai ezekkel kúrálták a betegeket. Járványok ellen például borókát és babért használtak, de vallási szertartásokon is aromás növényekkel füstöltek. Az ókorban Galénosz görög orvos gyógyszerkönyve közel félszáz növényi eredetű készítményt tartalmazott. A zsálya és az erdei fenyő szinte valamennyi nyavalyára gyógyír volt. A görög orvostudomány örököseként a rómaiak ugyancsak felhasználták az aromás növényeket és olajokat, amelyek főként a testápolásban voltak népszerűek. Az illóolajokról felhalmozódott ismeretek, tapasztalatok feltehetően görög és római közvetítéssel jutottak nyugatra.

A középkorban a népvándorlás idején leginkább csak Bizáncban alkalmazták az esszenciákat. A keresztes háborúkból hazatérő lovagok felismerték az illóolajok és az aromás fűszerek jótékony hatását. Egyre több kolostorban foglalkoztak gyógynövénytermesztéssel, illóolaj készítéssel. A pestisjárványok idején a védekezés fontos része volt a boróka füstölése.

Az aromaterápia a természetgyógyászat része lett.

A XVI-XVIII. századra az illóolajok a gyógyítás fontos eszközeivé váltak, nem hiányozhattak az orvosok és a vándor gyógyszerárusok kellékei közül. Ám egyre gyakrabban alkalmazták a kozmetikumok előállításánál is. Kezdetben kisebb lepárlóüzemekben nyerték ki az értékes olajokat, később azonban nagyüzemi gyártásra váltottak.  

Az illóolajok használatával, vagyis az aromaterápia segítségével nemcsak az egészségünket őrizhetjük meg, illetve gyógyulásunkat gyorsíthatjuk fel, de hangulatunkat is megváltoztathatjuk, ha éppen nyugalomra vagy élénkítésre van szükségünk. 

Az illóolajok jótékony hatásaival - a természetgyógyászat részeként - ma már az aromaterápia foglalkozik. Az aromaterápia kifejezést René Morris Gattefosse lyoni vegyész használta elsőként, aki a múlt század 20-as éveiben Aromaterápia című könyvében foglalta össze kutatásainak eredményét. Gattefosse illóolajokkal gyógyította az első világháborúban sebesülést szerzett katonákat. Munkásságát Jean Valnet orvos és Marguerite Maury biokémikus-kozmetikus folytatták, akik súlyos betegségek kezelésénél és a szépségápolásban hasznosították az aromák gyógyító erejét, ami az elmúlt évtizedekben ismét reneszánszát éli (Forrás:Házipatika.com)

Mik az illóolajok?
Az aromaterápia 100%-os tisztaságú illóolajok és esszenciák használatán alapuló gyógyító eljárások összességét jelenti. A gyógyítás egy ősi ága, amely napjainkban reneszánszát éli; egyike azon módszereknek, amely az embert, mint teljes egészt szemléli és kezeli. Önmagában is rendkívül hatékony, ugyanakkor tökéletes kiegészítője lehet bármelyik alternatív gyógymódnak és a klasszikus értelemben vett orvoslásnak is.
Lehetnek enyhén vagy erőteljesen illatozók. Rendkívül illékonyak és nevükkel ellentétben nem olajos hatásúak: szobahőmérsékleten nyomtalanul elillannak, nem hagyva olajos foltot maguk után.
Testünk és a növények hasonló alkotóelemekből állnak. Amikor ezeket az illóolajokat bevisszük a testünkbe (külsőleg, belsőleg vagy belélegezve) akkor ismerős környezetbe kerülnek és értünk kezdenek el dolgozni, úgy, mint ahogy ezt a növényért tennék:
  • elpusztítva a baktériumokat
  • meggátolva a vírusok szaporodását
  • eltávolítva a méreganyagokat
  • megsemmisítve a parazitákat
  • helyreállítva a sejtek egészséges működését => erősítve az immunrendszerünket
A kedvező hatást csak az eredeti illóolajokkal érhetjük el, a mesterségesen előállított – illatában az eredetire tökéletesen hasonlító és olcsóbb – “illatos olajok” nem alkalmasak gyógyászati célra!


Érezz rá!

Foglald le a helyedet illatélményeink egyikére és hagyd magad elvarátzsolni az esszenciális olajok által! 

Vedd birtokba!

Több lehetőség is van arra, hogy hozzájuss a terápiás tisztaságú illóolajokhoz, döntsd el, melyik kényelmesebb a számodra! 

Kapcsolatfelvétel
Adatkezelés
Hírlevél

Kérem a hírleveleket, DM anyagokat!

Elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatót

Jognyilatkozat
Jelen weboldal nem a doTERRA vagy bármely kapcsolt vállalkozásának hivatalos weboldala, az azon elhelyezett tartalmak nem minősülnek a vállalat hivatalos közléseinek, a honlapon közzétett információkért semmilyen felelősséget nem vállal. Minden védjegy vagy bejegyzett védjegyet tartalmazó szimbólum a dōTERRA Holdings, LLC védjegye vagy bejegyzett védjegye.