spermint

Az illóolajok kinyerése

Mivel az illóolaj egy igen drága kincs, a leszedett növényi részeket, a lepárlókban szinte azonnal elkezdik feldolgozni. A feldolgozásnak több módját ismerjük:

Vízgőz desztilláció vagy más néven vízgőz lepárlás:

Ez az egyik legelterjedtebb módszer az illóolajok kinyeréséhez. Ehhez a folyamathoz egy speciális lepárló készülékre van szükség, és egy szakemberre, aki végig viszi a folyamatot.

A szárított vagy épp friss növényi részeket egy kamrába helyezik, majd egy másik kamrában gőzt fejlesztenek, és ezt a forró gőzt áramoltatják át a növényeken.

A gőz megnyitja a sejtek közötti tokocskákat, majd a kiszabadult molekulák hozzátapadnak a vízgőz molekuláihoz, végül a lehűlést követően cseppfolyós állapotba kerülnek. A lehűlés után a víz és az olaj szétválik, mivel az olaj könnyebb fajsúlyú a víznél.

A folyamatban így szétválasztják a tiszta olajat, ám a visszamaradt víz sem vész kárba, ebből lesz a virágvíz. A virágvízből számtalan kozmetikai szert készítenek a gyártók.

Hidegen sajtolás:

A hidegen sajtolást leginkább a citrusféléknél alkalmazzák, így jutnak hozzá a grépfruit, a citrom, a mandarin, a narancs és más citrusfélék olajához.

Az előkészítés során a gyümölcsöket egy speciális gép segítségével meghámozzák, méghozzá úgy hogy a hámozás közben a gyümölcs héját még át is szurkálják.

Ezután a maradék gyümölcsből és a héjból egy nagy nyomású prés segítségével kipréselnek minden levet és olajat.

A folyamat végén egy centrifuga segítségével választják szét az olajat és a gyümölcslét, mert itt is a gyümölcslé felszínén úszik az értékes olaj.

Enfleurage:

Van néhány olyan növény, amelyből nagyon nehéz kinyerni az értékes olajat, ilyen pl. a tubarózsa, vagy a jázmin, épp ezért ezek az olajak nagyon drágák is.

Ezeknek a virágoknak a sejtszerkezete olyan érzékeny, hogy egy hevítés azonnal megsemmisítené az olajat, ezért itt egy bonyolult hosszadalmas és igen drága folyamatot hajtanak végre.

A leszedett virágszirmokat egy szagtalan növényi olajba helyezik el, mert a hordozó olaj magába szívja az illóolajat. Miután az olaj már megszívta magát pár nap alatt, újabb adag virágszirmot adnak hozzá.

Végül alkohol segítségével szétválasztják a zsiradékot vagy hordozó olajat az értékes növényi olajtól, és miután az alkohol is elpárolgott marad a tiszta illóolaj.

Oldószeres kivonatok:

A kényesebb növényi részekből csak oldószer segítségével lehet az olajat kinyerni, ehhez legtöbbször hexánt használnak, amely kioldja az aromás összetevőket.

Mivel az oldószer kis mennyiségben benne, marad az olajban az így előállított illóolajak csak légtér illatosítására, vagy ruhák illatosítására alkalmasak, de semmiképp nem alkalmas bőr védelmére vagy ápolására.

 

 

Érezz rá!

Foglald le a helyedet illatélményeink egyikére és hagyd magad elvarátzsolni az esszenciális olajok által! 

Vedd birtokba!

Több lehetőség is van arra, hogy hozzájuss a terápiás tisztaságú illóolajokhoz, döntsd el, melyik kényelmesebb a számodra! 

Kapcsolatfelvétel
Adatkezelés
Hírlevél

Kérem a hírleveleket, DM anyagokat!

Elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatót

Jognyilatkozat
Jelen weboldal nem a doTERRA vagy bármely kapcsolt vállalkozásának hivatalos weboldala, az azon elhelyezett tartalmak nem minősülnek a vállalat hivatalos közléseinek, a honlapon közzétett információkért semmilyen felelősséget nem vállal. Minden védjegy vagy bejegyzett védjegyet tartalmazó szimbólum a dōTERRA Holdings, LLC védjegye vagy bejegyzett védjegye.